Despre program

Științescu – Fondul de stimulare a pasiunii pentru științe, technologie, inginerie și matematică este un program care promovează educația în aceste domenii în rândul elevilor din Cluj. Educația de tip STEM (science, technology, engineering and mathematics) reprezintă o abordare interdisciplinară, în care științele, tehnologia, ingineria și matematica sunt învățate și aplicate împreună. Investiția în educația STEM ține de o viziune care utilizează tehnologia și inovarea în dezvoltarea societății. De cunoștințele în științe, tehnologie, inginerie și matematică depinde capacitatea noastră de a rămâne conectați într-o lume care se schimbă, de a dezvolta produse noi și eficiente, de a ne îmbunătăți sănătatea, de a găsi surse de energie mai curate și mai eficiente, de a proteja mediul etc. Credem că stimularea pasiunii elevilor pentru aceste domenii este un prim pas spre un viitor în care să avem încredere, spre o comunitate care cunoaște tehnologia, utlizând valoarea adăugată adusă dar în același timp fiind conștientă de provocările tehnologice.

Școlile sau companiile care susțin initațiva pot propune proiecte care vor fi analizate de comitetul programului. Inițiativa va răspunde criteriilor STEM Cluj – astfel sunt incurajate proiectele interdisciplinare și cu pronunțat caracter aplicativ, implicând creativitate și abordând probleme/teme de actualitate.

Aplicantul este reprezentat de o echipă interdisciplinară formată din profesori, elevi, reprezentanți ai unor organizații non-profit, alți voluntari sau experți. Ideal este ca un lider să coaguleze un astfel de grup și să aibă viziunea unei astfel de campanii pe care ulterior să o propună direcțiunii și să implementeze cu sprijinul acesteia.


Parteneri: Ambasador Ciprian Costea, reprezentanții companiilor Siemens, Lola Tech, Telenav, Endava.


Științescu România – Fondul de stimulare a educație STEM este un program dezvoltat inițial de patru fundații comunitare (București, Cluj, Iași, Sibiu), împreună cu Romanian American Fundation, care își propune să ajute elevii să își cultive pasiunea pentru inovație, tehnologie și științe. Din anul 2016, în programul național s-au alăturat și fundațiile comunitare Braşov, Bacău, Țara Făgăraşului, Prahova, Oradea, Odorheiu Secuiesc şi Mureş, iar astăzi se desfășoară și în Galați sau Timișoara. Prin Științescu se finanțează proiecte de valoare mică și medie care fac știința atractivă pentru copii si tineri. Din acest fond se pot finanța, de exemplu, târguri de științe organizate de elevi, cluburi de științe și experimente, materiale didactice sau participarea la cursuri de formare prin metode inovative, programe educaționale non-formale, echipamente educaționale etc.