Ești pasionat de științele exacte? Vrei să le transmiți și altora pasiunea ta și să le arăţi cum pot să învețe cu plăcere? Îți oferim ocazia să contribui la educația copiilor din comunitatea ta printr-un proiect finanțat de Fundația Comunitară Cluj, prin Fondul Științescu. Lansat la Cluj în 2015, Fondul Științescu a mobilizat până acum 60.000 de euro pentru 21 de proiecte care au ajuns la 3.276 de elevi din întregul județ.
La Cluj, acesta este ediția cu numărul șase a Fondului și vine ca rezultat direct al adunării de fonduri de la companii și organizații partenere, iar sumele mobilizate au fost dublate, până la valoarea de 10.000 de dolari, de Romanian-American Foundation (RAF), care susține Fondul Științescu de la înființarea lui. Au contribuit la constituirea Fondului Științescu Cluj ediția 6: Metro Digital, Emerson, Fundația Bosch România și DataArt Tech Romania.
Ce este Științescu?
Științescu este un program de finanțare pentru proiecte educaționale care încurajează pasiunea pentru științe, tehnologie, inginerie, artă și matematică (STEAM) a copiilor şi tinerilor cu vârste între 6 şi 19 ani. Marcă înregistrată a Federației Fundațiile Comunitare din România, Științescu este implementat local de 16 fundații comunitare.
Obiectivele strategice ale fondului sunt:
Detalii ale Finanțării
Buget: Această rundă de finanțare este în valoare de 100.000 de lei, sumă prin care urmărim finanțarea a cel puțin două proiecte.
Tematică: Îi încurajăm pe cei pasionați – profesori, elevi, studenți, profesioniști din toate domeniile – să le arate copiilor, prin experimente, activități practice și joc, latura disciplinelor științifice care are potențialul să le stimuleze curiozitatea și să le trezească dragostea pentru învățare.
Selectarea proiectelor: Proiectele vor fi selectate în baza unei grile bine puse la punct, de către un juriu format din oameni preocupați de educație – membri ai Consiliului Director al Fundației Comunitare, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Cluj, ai altor organizații neguvernamentale și ai finanțatorilor.
Sprijin pentru aplicanți:
Noi vom fi alături de fiecare aplicant cu:
Calendarul apelului:
Abilități Dezvoltate prin Științescu
Științescu contribuie la formarea elevilor pentru viitor, așa că ne așteptăm să aibă în vedere cultivarea următoarelor abilități:
Valori promovate de Științescu
Ce nu promovează Științescu
Cine poate aplica?
*Prin grup de inițiativă înțelegem un grup informal constituit din minim 3 membri, care împărtășesc un interes, o pasiune sau o preocupare pentru un subiect legat de viața în comunitate și pe care vor să îl promoveze în spațiul public. În situația unui grup de inițiativă format din tineri sub 18 ani este necesară includerea în grup a cel puțin unui adult, care își va asuma responsabilitatea legală a derulării proiectului.
Cum se aplică?
Proiectele vor fi înscrise pe platforma de grantmaking a Fundației Comunitare Cluj: https:// cluj.grantmanager.ro/, unde trebuie să vă creați un cont de utilizator, care va fi confirmat prin primirea unui email. După ce aveți acces în cont, puteți intra la programul vizat (în cazul nostru Științescu) unde veți fi ghidați să completați și să încărcați documentele necesare pentru înscrierea proiectului. Procesul de înscriere a proiectelor se încheie pe 5 iulie 2024, ora 23:59.
Cheltuieli eligibile
Selecția proiectelor
Evaluarea cererilor de finanțare se va face în două etape:
1. Eligibilitatea proiectelor: Echipa Fundației Comunitare Cluj va evalua eligibilitatea proiectelor, pe baza următoarelor criterii:
2. Jurizarea: Proiectele eligibile vor intra într-un proces de incubare, dacă este cazul, cu echipa Fundației Comunitare Cluj, pentru a ajunge la o formă optimă înainte de jurizare. Jurizarea va fi făcută pe baza unei grile de evaluare, de către un juriu independent format din experți în educație, dar și reprezentanți ai Fundației Comunitare Cluj, ai altor ONG- uri, ai Inspectoratului,și ai finanțatorilor. Fiecare proiect va fi punctat pe baza următoarelor criterii:
Alocarea finanțării
Finanțarea va fi alocată pe baza unui contract de finanțare nerambursabilă semnat cu Fundația Comunitară Cluj, care prevede drepturile și responsabilitățile ambelor părți. Proiectul face parte din contract. Sumele vor fi acordate prin transfer bancar, într-o singură tranșă, în contul organizației / reprezentantului grupului de inițiativă informal, în termen de cel mult 15 zile de la semnarea contractului. Contul organizației / reprezentantului grupului de inițiativă informal va fi trecut în contractul de finanțare nerambursabilă, după ce, în prealabil, au fost trimise la Fundația Comunitară Cluj următoarele documente:
Recomandări finale
Promovarea proiectului, folosirea elementelor de identitate ale finanțatorului și ale sintagmelor asociate se va face în baza unui regulament de comunicare primit de la Fundația Comunitară Cluj, la semnarea contractului de finanțare nerambursabilă. Raportul final va fi realizat în baza unui formular standard primit de la Fundația Comunitară Cluj și va conține următoarele tipuri de informații:
Informații Suplimentare și Contact
Website-ul programului național: https://stiintescu.ro/
Website-ul programului local: https://cluj.stiintescu.ro/
Website-ul Fundației Comunitare Cluj: https://www.fundatiacomunitaracluj.ro/
Pagina de Facebook a Fundației Comunitare Cluj: www.facebook.com/FundatiaComunitaraCluj/
Contact:
Mihaela Mic, manager de proiect: mihaela.mic@fundatiacomunitaracluj.ro
Gabriel Ioan Todoran, probleme tehnice: gabriel.todoran@fundatiacomunitaracluj.ro
Succes tuturor aplicanților!
Înscrierea se face pe platforma Fundației Comunitare Cluj: https://cluj.grantmanager.ro/ unde regăsiți ghidul, formularul de buget și formularul de înscriere.