Despre program

Știintescu – Fondul de stimulare a pasiunii pentru științe, technologie, inginerie și matematică este un program care promovează educația în aceste domenii în rândul elevilor din Cluj. Educația de tip STEM (science, technology, engineering and mathematics) reprezintă o abordare interdisciplinară, în care științele, tehnologia, ingineria și matematica sunt învățate și aplicate împreună. Investiția în educația STEM ține de o viziune care utilizează tehnologia și inovarea în dezvoltarea societății. De cunoștințele în științe, tehnologie, inginerie și matematică depinde capacitatea noastră de a rămâne conectați într-o lume care se schimbă, de a dezvolta produse noi și eficiente, de a ne îmbunătăți sănătatea, de a găsi surse de energie mai curate și mai eficiente, de a proteja mediul etc. Credem că stimularea pasiunii elevilor către aceste domenii este un prim pas spre un viitor în care să avem încredere, spre o comunitate care cunoaște tehnologia, utlizând valoarea adăugată adusă dar în același timp fiind conștientă de provocările tehnologice.

 

Fondul Stiintescu Cluj provoacă persoanele și companiile pasionate de știință și tehnologie șă mobilizeze resurse pentru a apropia copii și tinerii din comunitate de aceste domenii. Romanian-American Foundation, oferă $15.000 dacă donatorii și companiile din comunitate, împreună cu Fundația Comunitară Cluj mobilizează $15.000.

 

Școlile sau companiile care sustin initativa pot propune proiecte care vor fi analizate de comitetul programului. Inițiativa va răspunde criteriilor STEM Cluj – astfel sunt incurajate proiectele interdisciplinare si cu pronuntat caracter aplicativ, implicand creativitate si abordand probleme/teme de actualitate.

Aplicantul este reprezentat de o echipă interdisciplinară formată din profesori, elevi, reprezentanți ai unor organizații non-profit, alți voluntari sau experți. Ideal este ca un lider să coaguleze un astfel de grup și să aibă viziunea unei astfel de campanii pe care ulterior să o propună direcțiunii și să implementeze cu sprijinul acesteia.

 


Parteneri: Fortech, ISDC, Emerson, Geomant, Distral, Anatoli,Complete International Business Con TBC, Dragan si Asociatii, Graform, Student Travel TKT, Ruby Tribe, Centrul pentru Studiul Democratiei, ES Elektro Romania, Spherik Accelerator.


 

Știintescu România – Fondul de stimulare a educație STEM este un program dezvoltat initial de patru fundații comunitare (București, Cluj, Iași, Sibiu), împreună cu Romanian American Fundation, care își propune să ajute elevii să își cultive pasiunea pentru inovație, tehnologie și științe. Din anul 2016, in programul national s-au alaturat si fundatiile comunitare Braşov, Bacău, Țara Făgăraşului, Prahova, Oradea şi Mureş. Prin Stiintescu se finanțeaza proiecte de valoare mică și medie care fac știința atractivă pentru copii si tineri. Din acest fond se pot finanța, de exemplu, târguri de științe organizate de elevi, cluburi de științe și experimente, materiale didactice sau participarea la cursuri de formare prin metode inovative, programe educationale non-formale, echipamente educationale, etc.